Cena americkej ropy klesla k hranici 98 USD

18.03.2014 Celý región

New York 17. marca (TASR) - Cena ropy WTI klesla dnes na záver obchodovania k hranici 98 USD za barel, keď trhy zareagovali na najnovšiu situáciu na Kryme. Väčšina jej obyvateľov sa v referende vyjadrila za pričlenenie k Ruskej federácii. Následne dnes tamojší parlament prijal uznesenie o nezávislosti Krymu a podal žiadosť o prijatie regiónu do zväzku Ruskej federácie.

Ropné trhy však s takýmto vývojom podľa agentúry AP už počítali, takže najnovšia situácia na Kryme sa na cene ropy príliš neodrazila. Rozhodnutie Krymu a kroky Moskvy proti Ukrajine zároveň viedli k sankciám Európskej únie a USA proti Rusku, no tie sa nedotkli tamojšieho energetického sektora.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla na záver dnešného obchodovania v New Yorku o 81 centov a uzatvorila na úrovni 98,08 USD (70,53 eura) za barel (159 litrov).

Pokles ceny severomorskej ropnej zmesi Brent bol výraznejší, dosiahol takmer 2 USD. Cena ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 1,97 USD na 106,24 USD za barel.
 

Vyberte región